Snel zoeken

Subscribe to our newsletter

About Projekt Duga

Projekt Duga means Project Rainbow. In the rainbow we see the desire of God to enter into a covenant with people. Our project is located in the "Kordun" (former Krajina) a deserted area in the inlands of Croatia, near the border with Bosnia. The region is characterized by the presence of minorities: Serbian returnees, Croatian Muslims and Bosnian Croats who fled after the war from Bosnia. It is a forgotten region. In all a great challenge to the power of the Gospel, the only message that can lead to genuine reconciliation. The project has been running since May 1999 and focuses mainly on elderly and children and youth.

At the moment we give particular attention to the children's weekend club (Lion Gang), the annual summer and winter camps, while we are looking for groups that want to visit us. The project has its own campsite and can accommodate 30 people. The campground is maintained by the local youth and children of Lion Gang and the groups that come to visit us. For 2016 we still have room for four groups. The purpose of the camping site is to make it a "Do-It-Yourself-Camp" and to offer a base for reaching out to the people in Croatia and Bosnia.

Login Form

Het werd weer een geslaagd rollenspel in de stad. Deze keer gecombineerd met de ideeen van Levend Stratego. Het vraagt nogal wat ideeen en inspanning om zo'n spel te bedenken en hier dan ook de uitwerking om het anderen makkelijker te maken dit spel ook eens met kinderen en jongeren te gaan spelen.

 • De kinderen zijn ingedeeld in 4 groepjes, rood, geel, groen, blauw, en hebben een shirt aan of pet op wat herkennen van groepje mogelijk maakt.
 • Elk groepje krijgt een portofoon mee en alle 4 portofoons zijn ingesteld op hetzelfde kanaal zodat alle kinderen alle communicatie kunnen volgen.
 • Onze groepjes bestonden uit slechts 4 tot 5 kinderen en we hebben dan ook maar 4 verschillende rangen hoeven te gebruiken. Elk kind uit elk groepje krijgt een rang: Leeuw, muis, stier of poes. Deze rang wordt zichtbaar met afplaktape op het shirt geplakt. De Leeuw wint van de stier en van de poes maar is bang van een muis (in dit spel), de poes wint alleen van de muis, de stier wint van poes en muis, de muis van de leeuw.
 • De opdracht is om puzzelstukjes te vinden in de kleur van je groep en deze puzzelstukjes vormen samen een spreuk en die moeten ze proberen te ontdekken.
 • Bij de start krijgt elk groepje een aantal puzzelstukjes mee in de kleur van de andere groepen, niet in de kleur van de eigen groep.
 • Nu kunnen zij op de volgende manieren aan hun eigen puzzelstukjes komen: ze kunnen via de portofoon een ontmoeting afspreken met een andere groep en ruilen / handelen. Of zij vangen iemand van de andere groep (tikken en als je van een hogere rang bent win je anders verlies je) en dan krijgen zij een puzzelstukje van hun groep. Daarnaast zijn er enkele vrijwilligers verstopt in de stad en als zij daar goed op reageren (een leeuw waardig) dan kunnen zij van die vrijwilligers mogelijk ook puzzelstukjes krijgen.
 • Wij hadden de volgende rollen bedacht:
 • Seka zat op een bankje in het speeltuintje in het centrum en had materialen bij zich om armbandjes te maken. Zij speelt dat zij een mogelijkheid zoekt om wat geld te verdienen voor de medicijnen voor haar kinderen. Kinderen moeten haar helpen door een armbandje te maken van het materiaal dat ze heeft zodat zij dat kan verkopen. Nog beter is natuurlijk als de kinderen het armbandje ook werkelijk verkopen aan een voorbijganger.
 • Husein was met de bus bovenop een 10 Euro biljet gereden en de kinderen moesten hem helpen die weer onder de voorband vandaan te krijgen. Natuurlijk had hij de bus op de handrem gezet en de motor in de versnelling zodat het zinloos was de bus te duwen. Kinderen moesten met de krik proberen de bus ophoog te krijgen. Vervolgens was het interessant te zien of de kinderen de 10 Euro ook aan Husein wilden geven (wat ze allemaal deden).
 • Zoran (een iets zwaardere vrijwilliger) speelde een man die een verzwikte enkel had en graag in de schaduw gelegd wilde worden.
 • Meindert was zoals altijd weer de grote misleider. Hij had de vijfde portofoon en kon zich zo mengen in de onderhandelingsgesprekken. Daarnaast verkocht hij allemaal onzin. Hij trommelde wat op een Afrikaans trommeltje en boodt een speciale genezingsdans aan, boodt sterke drank aan en leidde af. Hij werd daardoor (uiteindelijk) totaal wantrouwd en toen viel hij in het water en speelde dat hij verdronk waarna er toch enkele kinderen bereid bleken om hem uit het water te redden (Larissa en Ena).

Hilarisch, gezellig, avontuurlijk en leerzaam. Dit spel heeft echt alles in zich. Voorbereiding is belangrijk maar dit verhaal zal dit makkelijk maken. Zorg van te voren vooral voor 4 puzzels in de vier kleuren door op 4 vellen papier, de tekst de printen die zij moeten ontcijferen en die papieren in stukje te knippen en te bewaren in 4 enveloppen.